+90 (0242) 729 7400
ANASAYFA / BİLGİ BANKASI / AŞILI SEBZE FİDESİ NEDİR ?

AŞILI SEBZE FİDESİ NEDİR?

Aşılama, 1920’li yıllarda Doğu Asya’da kullanılmaya başlayan. Çeşitli hastalıklara karşı dayanıklı ve fiziksel olarak çekici bitkiler üretmek için kullanılan bir tekniktir. 

Temel olarak kalem adı verilen üst yapıyı oluşturacak bitki ile anaç adı verilen kök bölümünü oluşturacak bitkilerin kesim noktalarından kesilerek birbirlerine tutturulması ile yapılır.

Avrupa’ya 20 inci yüzyılda gelerek kısa sürede tüm kıtaya yayılmış ve giderek tercih edilen bir teknik olmuştur.

Fidelikler hem kalem hem de anaç olarak kullanılacak fideleri ayrı ayrı olarak aynı zaman yetiştirirler. Kalem seçimi, nihai üründen beklenen şekil, tat ve raf ömrü gibi süreler dikkate alınarak seçilirken anaç ise çimlenme eğilimi ve yetiştirme kolaylığı gibi faktörler dikkate alınarak seçilir.

Kalem ve anaç olarak kullanılacak fideler, aşılama işlemi uygulanabilecek duruma geldiklerinde önce anaç kesim noktasından 1 veya 2 yaprak bırakacak biçimde kesilir. Bu yapraklar fotosentezin devam ederek bitkinin ihtiyacı olan enerjiyi üretmesi için bırakılır. Kalem fidesi ise yine kesim noktasından kesilerek anacın üstüne tutturulur. Birleşme noktasının korunması ve fidenin sağlam tutunması amacıyla silikon, polipropilen veya kauçuk mandal veya klipsler kullanılır. 

Aşılanmış fide, açık yarasının iyileşmesi ve hastalıklardan korunması için özel olarak tasarlanmış ve steril olan iyileşme odalarına alınır. Sıcaklık ve nem kontrollü iyileşme odalarında 3-4 gün bekleyen fideler, daha sonra sera içine alınarak en az 3 hafta daha kontrollü olarak büyütülür ve süreç sonunda çiftçiye teslim edilir.

            Aşılı fideye olan talep özellikle metil bromid ile toprak dezenfektanı yapılmasının sera gazları nedeniyle yasaklanması nedeniyle giderek artmaktadır. Çünkü aşılı fide daha dayanıklı olup zor koşullarda dahi yetiştirilebilmektedir.

Aşılı Fide Kullanmanın Avantajları;

© 2024 Agrikal Tarım. All Rights reserved
Designed By Biografik